Selecteer een pagina

Het begrip dronepiloot is vrij nieuw en voor veel mensen nog een onbekend begrip. Dat komt doordat tot 31 december 2020 een drone nog veel als speelgoed of hobby werd gebruikt. Iedereen was bezig met een Drone. Dat liep een beetje uit de hand, waardoor regulering noodzakelijk werd.Vanaf 31 december 2020 is er een verplicht bewijs nodig voor particulieren en bedrijven om buiten te mogen vliegen. Alleen met een EU Dronebewijs mag je nog vliegen. Er is nog wel een verschil gemaakt in hobby en beroepsmatig. Kort gezegd ben ik officieel een gelicenseerde drone piloot, maar ik mag hem niet commercieel inzetten. Anders gezegd, wanneer ik beroepsmatig met een drone geld zou willen gaan verdienen, heb ik andere diploma’s nodig. Wat ik heb is een:

Basiscertificaat A1-A3

Verplicht voor elke drone piloot die vliegt met een toestel vanaf 250 gram in de open categorie. Hieronder vallen drones die zowel door recreanten als beroepsmatig vliegers worden gebruikt.Het maximum van het startgewicht is 25 kilo.

Aanvullend certificaat A2

Ik mag in een bebouwde omgeving vliegen met een toestel dat tussen de 500 gram en 2 kilo weegt.

Feit is dat steeds meer bedrijven de mogelijkheden van drones beginnen in te zien. Ze zijn niet alleen geschikt om prachtige luchtbeelden mee te filmen en fotograferen, drones kunnen ook goed gebruikt worden voor transport of beveiliging. De toepassingen voor een professionele drone nemen bijna dagelijks toe door snelle ontwikkelingen in de industrie. Maar daar richt ik mijn niet op. De Drone als camera in combinatie met een digitale bewerking geeft meer mogelijkheden. Ze zijn in principe eindeloos.

Ed van der Post